Fåren och gården

Vår lilla gård Petters ligger uppe på ett berg strax söder om Järvsö. Sen vi köpte gården har vi jobbat mycket med att öka den biologiska mångfalden på gården. Vi har restaurerat två små slåtterängar och jobbar med att återställa den gamla betesmarken som var igenväxt med gran och sly. Till vår hjälp har vi förutom maskiner och liar vår lilla besättning med Helsingefår. 

Helsingefåret är ett svenskt allmogefår som härstammar från Hälsingland och Medelpad. Det är ett tåligt får som föredrar sly och löv framför gräs som bete så de är utmärkta landskapsvårdare. Ullen är väldigt varierande, även på en individ. Våra får är anslutna till genbank genom föreningen svenska allmogefår. Vi är med i kontrollprogram för Maedi Visna och fotröta (Klövkontrollen) och har M3- samt F-status. 

Vår flock består av:
Millan, Lotta, Niki, Lovis, Undis, Alva, Majken, Ronja, Mimmi och kastrerade baggen Tengil.

Varje år i augusti har vi fina och mysiga livdjur till salu. Säljes endast till gårdar med SE-nummer och med i genbank, eller till er som önskar starta ny besättning helsingefår. Kontakta oss gärna för mer information.

Hållbart hantverk tillverkat för hand av helsingeull från våra egen får och andra ullsorter från våra svenska får.

Läs mer

© 2024 Frida Haugbak Powered by Quickbutik